ΛΕΩ ΝΑΙ στην ΕΝΟΤΗΤΑ

ΛΕΩ ΝΑΙ στην ΕΝΟΤΗΤΑ

Έχει γίνει συνείδηση πλέον σε όλουςότι η λύση για να φύγουμε από την κρίση είναι η Ενότητα, η Αλληλεγγύη και η επιστροφή στις Ηθικές Αρχές και Αξίες ζωής. Αναγνωρίζουμε ότι καθένας μας χρειάζεται τους υπόλοιπους. Τα θεμέλια πάνω στα οποία θα κτιστεί αυτή η ενότητα είναι οι τέσσερεις βασικές Αρχές της Σοφίας, της Ανδρείας, της Σωφροσύνης και της Δικαιοσύνης.

Για να καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια χρειάζεται να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον, ν’ ακούσουμε τι έχει να προτείνει ο καθένας από εμάς και να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Για να δέσει η «ομάδα» χρειάζεται να «κάνεις πάσα τη μπάλα», να παίξεις για τη χαρά του παιχνιδιού και όχι για το «τρόπαιο». Να χειροκροτήσεις για το αριστοτεχνικό παιχνίδι και όχι για το γκολ της δικής σου ομάδας. Να δακρύσεις από αγαλλίαση και χαρά με τις επιτυχίες των άλλων, να στηρίξεις κάθε υγιή πρωτοβουλία σαν να ‘τανε δική σου. Και να αγωνιστείς για το κοινό καλό, να πρωτοστατήσεις χωρίς να περιμένεις πίσω ανταλλάγματα. Και βέβαια να πάρεις επάνω σου όλη την ευθύνη για την Ενότητα, να αγωνιστείς όχι για το περιορισμένο δικό σου, αλλά για το συλλογικό, για το ΟΛΟΝ, για το ΕΝΑ. Και να το κάνεις από αγάπη για το Kαλό και Aγαθό, να το κάνεις από λαχτάρα για την αναβίωση του μεγαλείου της αθάνατης ράτσας σου και έτσι θα κερδίσεις το στοίχημα της απεριόριστης δυνατότητας σαν επακόλουθο αυτής της Ενότητας.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, που αφιέρωσε το κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του στον αγώνα για τη λευτεριά, μας λέει: «Όταν πολεμούσα για το δικό μου, μπάσταρδο με έλεγαν και μπάσταρδος ήμουνα. Σαν πήρα επάνω μου την ευθύνη για ολουνούς, ξέροντας πως δεν φτάνω μοναχός μου, τότε γίνηκα Λεύτερος Άνθρωπος. Μέσα στον πυρετό μου ξαναγεννήθηκα κι ήταν η ώρα η πιο καλή να βρω το Χάρο. Εσείς να ξαναγεννηθείτε και να ζήσετε, ν’ αναστήσετε τον έρμο τούτο τόπο, που βογγάει ακόμη από αδελφοσκοτωμούς. Οποιανού του βαστά η καρδιά ας μπει μπροστά, μονάχα μην πιστέψει πως ο τόπος του χρωστά.»

Όπως μάχεσαι για το μικρό σώμα σου, πολέμα και για το μεγάλο. Πως γίνεται να ευημερήσεις αν δεν ευημερήσει ολόκληρη η κοινωνία, η τροφός σου; Γιατί, δεν είσαι παρά ένα φυλλαράκι στο μέγα δέντρο της ζωής. Μάταια ποτίζεις το ολιγόχρονο και τρεμάμενο φύλλο της δικής σου ύπαρξης. Πότισε τη ρίζα της ζωής, την κοινωνία, να σε θεριέψει με τους μεστούς χυμούς της αφθονίας.

Σ΄ αυτόν τον κόσμο, που όλοι είμαστε ένα κομμάτι του, η ποικιλία δίνει την ομορφιά. Ξέχνα αυτά που σε χωρίζουν από τους άλλους. Θυμήσου μόνο τι μας ενώνει. Ενώσου με τον συμπατριώτη σου, χωρίς να μένεις στις διαφοροποιήσεις που διαιρούν τους ανθρώπους. Ενώσου για δύναμη, για συμμετοχή, για επιτεύγματα, για κοινωνική ευημερία, για την εκπλήρωση των κοινών και αμοιβαίων αναγκών μας.

Η Ένωση αυτή για να γίνει χρειάζεται κοινή πορεία, συνεργασία, εμπιστοσύνη, διαφάνεια, αλληλοεκτίμηση και στρατηγική.

Η στρατηγική έχει τα παρακάτω σκέλη.

1) Εκπαίδευση – Αφύπνιση πολιτών

2) Συμμετοχή στα κοινά, ομάδες ανιδιοτελούς δράσης.

3) Αξιοκρατική επιλογή των Σοφών και των Αρίστων για να ηγηθούν.

Έστω και ένας από τους τρεις στόχους να πραγματωθεί, οι υπόλοιποι δύο θα ακολουθήσουν σαν φυσική συνέπεια και κουστωδία (αχώριστη συντροφιά) του ενός.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s