ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΑΦΥΠΝΙΣΗ)

A) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΑΦΥΠΝΙΣΗ)

Όλοι οι μεγάλοι όλων των εποχών διατύπωσαν την άποψη ότι «η σωτηρία της ανθρωπότητας βρίσκεται στην αυτογνωσία και τον αυτοσεβασμό». Απαιτείται να υπάρξει εκπαίδευση των πολιτών πάνω στις Ανθρώπινες Αξίες, στη Γνώση του Εαυτού. Να πιστέψουν οι άνθρωποι στον Εαυτό τους. Να κερδίσουν πίσω την εμπιστοσύνη τους στον κόσμο, στην πολιτεία και στην ίδια τη ζωή. Να λάμψει στην καρδιά τους η χαρά της Ανάστασης. Από την ψυχολογία του όχλου να μεταβούν στην ψυχολογία του ηγέτη. Του ηγέτη που διαφεντεύει τις αισθήσεις και τις πεθυμιές του. Που κερδίζει τις νίκες με κάθε του γενναία σκέψη, γεννοβολάει δυνατότητες με κάθε ασυμβίβαστη πράξη, γιγαντώνει δυνάμεις με κάθε άρνηση στο δέλεαρ των πειρασμών που του προτείνουν.

Γίνε ηγέτης του Εαυτού σου. Χρέος έχεις ιερό και μπορείς, στον δικό σου τομέα να γίνεις ήρωας. Γνώρισε τους μύχιους δρόμους της ψυχής. Μετουσίωσε την παλαίστρα της μέριμνας σε χαρά της δημιουργίας. Αφουγκράσου την καρδιά σου και ακολούθα την. Ανάβλεψε αναφωνώντας εκστατικά «Όλοι είμαστε ΕΝΑ, το καλό το δικό σου είναι και δικό μου καλό».

Μέσα από την εκπαίδευση των Πολιτών:

1) Θα μάθουμε να έχουμε ΑΦΟΣΙΩΣΗ: Στις προαιώνιες Αλήθειες, Αξίες, Αρετές ανεξάρτητα από κουλτούρες, φυλές, εποχές, θρησκείες, συμφέροντα, πεποιθήσεις.
2) Θα βάλλουμε ΣΤΟΧΟ : Να βλέπουμε, να επιδιώκουμε, να πετυχαίνουμε το Άριστο.
3) Θα έχουμε σαν ΟΡΑΜΑ: Να γίνουμε «Ο ένας φλεγόμενος από ζήλο άνθρωπος, που είναι αρκετός να αναμορφώσει όλη την Πολιτεία.» (Ι. Χρυσόστομος)
4) Θα κάνουμε ΘΡΗΣΚΕΙΑ: Την ανιδιοτελή ΑΓΑΠΗ και την εγκάρδια ΥΠΗΡΕΣΙΑ στον συνάνθρωπο που εκδηλώνεται φυσικά προς φίλους, εχθρούς, καλούς και κακούς και δεν περιμένει ανταμοιβή.
5) Θα επιδιώξουμε να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ τον εαυτό μας και όχι τους άλλους, γιατί εξουσιάζω και μπορώ ν’ αλλάξω μόνο τον εαυτό μου και κανέναν άλλο.
6) Θα ΓΝΩΡΙΣΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ, και επίσης να αναγνωρίσω το ανεκτίμητο θησαυρό που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του.
7) Θα ΕΝΩΘΟΥΜΕ όλοι και θα σκεφτόμαστε Συμπαντικά αλλά θα δρούμε Τοπικά.

Β) Συμμετοχή του πολίτη στα κοινά –Ανιδιοτέλεια.

Το να ήμαστε σιωπηλοί θεατές όταν διαπράττεται κάτι κακό, μας κάνει συμμέτοχους. Μπορεί να λέμε, αυτός διαπράττει αμαρτία, αλλά εγώ είμαι εντάξει. Αλλά παρακολουθώντας ή επιτρέποντας τον άλλο να κάνει το κακό, έχουμε το μισό μερίδιο ευθύνης της αμαρτίας. Λέμε: «εγώ θα σώσω τον κόσμο;», «εγώ είμαι εντάξει, δεν έχω κάνει κάτι κακό» Και δεν κάνουμε τίποτα. Έτσι το κακό γύρω μας πολλαπλασιάζεται και «Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα» όπως μας λέει και ο Αϊνστάιν.

Κάποιος που σκέφτεται συνεχώς το κορμί του, την οικογένειά του, τον πλούτο του και τη δική άνεση είναι πραγματικά ένας εγωιστής άνθρωπος. Ο μόνος τρόπος για να εξιλεωθεί ένας τέτοιος σκληρόκαρδος άνθρωπος είναι μέσω της υπηρεσίας προς την ανθρωπότητα. Ένα κύμα ανιδιοτελούς υπηρεσίας, εάν απλωθεί στη χώρα παρασύροντας τον καθένα στον ενθουσιασμό της, θα είναι σε θέση να εξαλείψει τα βουνά του μίσους, της κακίας και της απληστίας που μολύνουν τον κόσμο. Η πραγματική αξία της υπηρεσίας, τα πιο ορατά αποτελέσματά της, είναι ότι μεταμορφώνει τον άνθρωπο, τον αναπλάθει. Η χαρά που παίρνει κάποιος προωθώντας παράλληλα τη χαρά του άλλου είναι ασύγκριτη. Η ανιδιοτελής υπηρεσία εκδηλώνει τη θεότητα που βρίσκεται κρυμμένη μέσα στον άνθρωπο. Διευρύνει την καρδιά, καταστρέφει την στενοκεφαλιά, και δίνει χαρά. Οι κακές ιδιότητες και τάσεις μέσα μας μπορούν να εξαφανιστούν μέσω της υπηρεσίας. Με τη συμμετοχή σε αυτές της ομάδες θα ξεδιπλωθεί το ανεκδήλωτο δυναμικό της καρδιάς, θα προκύψει αδελφοσύνη, συντροφικότητα, ομόνοια, ενότητα και ευημερία. Θα σπείρουμε Αξίες και θα θερίσουμε Ευλογίες.

ΕΠΕΙΔΗ:
Αν σπείρεις εντιμότητα, θα θερίσεις εμπιστοσύνη
Αν σπείρεις ανιδιοτέλεια, θα θερίσεις αφθονία.
Αν σπείρεις συγχώρεση, θα θερίσεις ενότητα
Αν σπείρεις καλοσύνη, θα θερίσεις ευημερία
Αν σπείρεις ταπεινοφροσύνη, θα θερίσεις μεγαλείο.
Αν σπείρεις πίστη, θα θερίσεις θαύματα.

«Ο γαρ εάν σπείρει άνθρωπος, τούτο και θερίσει»

Γ) Εμπλοκή των Σοφών και των Αρίστων στην πολιτική σκηνή

Υπάρχει μια τάση στους πνευματικούς ανθρώπους, ίσως από ταπεινότητα, ίσως από το φόβο για τα θέλγητρα της εξουσίας ή για τα κεκτημένα, να απέχουν από την ενασχόληση με την πολιτική. Οι συνέπειες αυτής της νοοτροπίας είναι ότι καταλήγουμε να μας κυβερνούν κατώτεροι, άπληστοι και φιλόδοξοι. Αν οι άριστοι μεταξύ μας δεν αποφασίσουν να εμπλακούν στην πολιτική σκηνή, δεν προβλέπεται να υπάρξει λύση στα προβλήματα της κοινωνίας. Όπως αναφέρει και ο Πλάτων : «μέχρι η πολιτική και η φιλοσοφία να συμπέσουν απόλυτα, οι πόλεις δεν θα έχουν ανάπαυση από τα δεινά, ούτε πιστεύω η ανθρώπινη φυλή».

Άριστος είναι αυτός που τολμά να ονειρεύεται. Αυτός που δημιουργεί το θαύμα, γιατί το οραματίζεται, το επιδιώκει και το υπηρετεί. Ο γνήσιος οραματιστής διεκδικεί έναν κόσμο τέλειο, γιατί γνωρίζει ότι ο κόσμος παίρνει τη μορφή που του δίνουμε. Ο ηγέτης έχει πάθος, έχει πείσμα, έχει αφοβία, αισιοδοξία και υψηλό όραμα. Δημιουργεί όφελος και εμπνέει τους άλλους, πιστεύει στον εαυτό του, ελέγχει τις αισθήσεις του. Ο ηγέτης δεν περιμένει από τους άλλους να του πουν τι λαχταρά η καρδιά του, πώς να ζήσει, τι να κάνει. Αναγνωρίζει το καθήκον του και το ακολουθεί ανεξάρτητα από συνέπειες. Γνωρίζει την αξία του και δεν αμφιβάλει. Δεν περιμένει να πετάξει με ξένα φτερά. Γίνεται πρωτοπόρος, διαβαίνοντας το δικό του μοναδικό μονοπάτι, όχι ακολουθώντας την εύκολη λεωφόρο του συμβιβασμού, όπου κινούνται όλοι. Μόνος του κτίζει το γιοφύρι της λευτεριάς, συνθλίβοντας τις αλυσίδες του φόβου και πετάει ελεύθερα στους απεριόριστους ορίζοντες της δυνατότητας. Ηγέτης είναι αυτός που αφυπνίστηκε, αυτός που απέκτησε Αυτογνωσία.

Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω διαμορφώνουμε ομάδες Πολιτών συλλογικής ανιδιοτελούς δράσης και ανάπτυξης.
Α) Οι ομάδες της γειτονιάς, που καταγράφουν τις ανάγκες της περιοχής, βρίσκουν λύσεις, συντονίζουν δράσεις, κάνουν απολογισμό και αξιολόγηση των πεπραγμένων και προγραμματισμό των έργων του επόμενου μήνα.
Β) Οι ευρύτερες ομάδες θεματικής εργασίας (καλλιτεχνικές, φιλοσοφικές, εκπαιδευτικές, νομοπαρασκευαστικές, υγειονομικές, οικοδομικές, διοικητικές, συμβουλευτικές, άλλες), που δεν περιορίζονται στα όρια της γειτονιάς.
Γ) Οι ομάδες των επιμορφωτών που θα αναλάβουν την κοινωνική επιμόρφωση των πολιτών.
Δ) Οι ομάδες των εκλεγμένων εκπροσώπων, που συνενώνουν και συντονίζουν όλες τις ομάδες και ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία.
Ε) Ομάδες επιστασίας, ελέγχου και διασφάλισης της καθαρότητας, της διαφάνειας, της αφιλοκέρδειας των συγκροτημένων ομάδων δράσης.

Τα μέλη των ομάδων αυτών εναλλάσσονται, ανασχηματίζονται και περνούν από όλα τα επιμέρους τμήματα.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s